Glicyna - najprostszy aminokwas endogenny, wspierający funkcjonowanie całego organizmu
Glicyna to endogenny aminokwas, czyli związek, który organizm może syntetyzować samodzielnie. To substancja, która pełni w ustroju wiele istotnych funkcji - bierze udział w syntezie kolagenu oraz hemu, a co więcej, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i pokarmowego. Glicyna pełni również rolę neuroprzekaźnika i dba o właściwą pracę układu nerwowego. Jakie jeszcze właściwości wykazuje aminokwas? Jakie mogą być konsekwencje niedoboru i nadmiaru związku w ustroju?
Czym jest glicyna?
Glicyna, znana również jako kwas aminooctowy, to organiczny związek chemiczny uznawany za najprostszy aminokwas endogenny. Jednocześnie jest to jedyny aminokwas, który nie jest czynny optycznie. To neutralny związek, który nie wchodzi w reakcje z wodą.
Glicynę odkryto w trakcie kwasowej hydrolizy żelatyny i ze względu na słodki smak porównano ją do glukozy, której zawdzięcza swoją nazwę - "glykys" w języku greckim oznacza bowiem "słodki".
Glicyna może być naturalnie syntetyzowana w organizmie człowieka z pomocą innych związków, np. choliny. Ponadto może być dostarczana do ustroju wraz z pożywieniem lub w razie konieczności, także jako suplement diety.
Źródła glicyny
Glicynę można znaleźć przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak:
-
czerwone mięso,
-
drób,
-
jaja,
-
ryby,
-
przetwory mleczne.
Ponadto związek występuje również w żywności pochodzenia roślinnego, m.in. w produktach takich jak:
-
suche nasiona roślin strączkowych (w szczególności czerwona soczewica),
-
niektóre warzywa (kapusta, kalafior, szpinak),
-
otręby pszenne,
-
orzechy,
-
ryż.
Właściwości glicyny - jak aminokwas wpływa na pracę ludzkiego organizmu?
Choć glicyna jest aminokwasem endogennym, który jest wytwarzany naturalnie przez ludzki organizm, może być dostarczana do ustroju również z codzienną dietą. Ponadto dane naukowe sugerują, że dodatkowa suplementacja związku może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego też niekiedy dobrym rozwiązaniem może być stosowanie suplementów diety zawierających glicynę, które można znaleźć m.in. wśród asortymentu marki Ostrovit.
Glicyna to jeden z 20 aminokwasów białkowych. To substancja, która uczestniczy w syntezie białek, a szczególnie w syntezie kolagenu - glicyna stanowi niemal 1/3 wszystkich aminokwasów budujących ten związek. Substancja pełni również rolę neuroprzekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym, wspierając tym samym homeostazę organizmu. Dodatkowo uczestniczy w syntezie hemu, kwasów nukleinowych, kwasów tłuszczowych i kreatyny. Związek może również wpływać na poprawę jakości snu, a także regulowanie poziomu elektrolitów w ustroju. Glicyna może poprawiać zdolności poznawcze, regulować pracę układu pokarmowego oraz układu immunologicznego i wspierać funkcjonowanie wątroby. Co więcej, związek sprzyja redukcji stanów zapalnych i może stabilizować poziom cukru we krwi.
Niedobór i nadmiar glicyny w ustroju
Niedobór glicyny najczęściej dotyczy osób, które stosują nieprawidłową, ubogą w białko, dietę. Niski poziom aminokwasu można stwierdzić także wśród osób borykających się z niektórymi schorzeniami, przyczyniającymi się do znacznej utraty białka z organizmu.
Niedostateczna podaż glicyny może skutkować zaburzeniami metabolicznymi, a także zakłóceniami pracy układu nerwowego i funkcjonowania mózgu. Niedobór związku może także sprzyjać nieprawidłowemu działaniu układu odpornościowego czy zaburzeniom w obrębie układu pokarmowego.
Nadmiar glicyny może natomiast prowadzić do uczucia senności, a także przyczynić się do występowania biegunek, nudności i wymiotów. Zbyt wysoki poziom aminokwasu w ustroju zwykle jest konsekwencją nieprawidłowego stosowania suplementów diety, choć niekiedy może być efektem choroby genetycznej, jaką jest nieketonowa hiperglicynemia.
Glicynę, ale także wiele innych suplementów diety można znaleźć w oficjalnym sklepie OstroVit funkcjonującym pod adresem https://ostrovit.com.