Wrocławscy naukowcy stworzyli słodzik bez ani jednej kalorii

Opublikowany 2010-05-06 10:16:21

tymothy
951
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu stworzyli z pozostałości po produkcji biopaliwa pozbawiony kalorii słodzik. Do gliceryny, która jest odpadem przy produkcji biopaliw, wyrzuca się specjalne szczepy drożdży. W ten sposób powstaje ERYTROL czyli naturalny słodzik. Słodzik powstaje dzięki drożdżom „Jarowia Lipolityka Wratislawia”.

Komentarze (0)


Drogi Czytelniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi oraz materiały redakcyjne. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowywanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększymy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdej chwili.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać (na podstronie z ustawieniami prywatności), odznaczając wybraną zgodę i klikając przycisk "nie zgadzam się", z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.