Miód lekiem na całe zło
Miód – owoc ciężkiej pracy pszczół. Jest smaczny, zdrowy oraz stanowi naturalny zamiennik dla cukru białego. Oprócz walorów smakowych ma on jednak wiele innych niesamowitych właściwości. Miód na serce, cerę, sen, a nawet na kaca? Tak! Odkryj naturalne supermoce miodu.
Serce
Składniki występujące w miodzie wzmacniają i poprawiają funkcjonowanie serca. Zawarta w nim acetylocholina zwiększa wydolność mięśnia sercowego, a potas wpływa dobroczynnie na jego funkcjonowanie. Oprócz tego obniża ciśnienie tętnicze i hamuje procesy miażdżycowe.
Sen
Odrobina rozpuszczonego w wodzie miodu przywraca równowagę osobom cierpiącym na bezsenność. Dodatkowo działa on uspokajająco oraz koi skołatane nerwy. W połączeniu z odpowiednimi ziołami potęguje on swoje działanie. Nie bez przyczyny bowiem naturalnym napojem ułatwiającym zaśnięcie jest stosowane przez nasze babcie mleko z miodem.
Przeziębienie
Miód wspiera walkę z chorobą dzięki zawartym w nim składnikom antybakteryjnym. Zawiera też cenne mikroelementy, takie jak witamina A, C oraz te z grupy B, a także kwas foliowy i biotynę. Dodatkowo ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Pomaga przy walce z obydwoma rodzajami kaszlu. Spożywany regularnie wspomaga odporność oraz chroni przed wirusami i przeziębieniem.
Kac
Okazuje się, że miód może być również pomocny przy walce z poimprezowym kacem. Zawiera on bowiem fruktozę, która neutralizuje nieprzyjemne skutki picia alkoholu. Na drugi dzień po zabawie polecane jest spożycie 200 gram miodu, w dwóch dawkach po 100 gram.
Mózg
Dzięki zawartości w miodzie glukozy, wspomaga on procesy myślowe. W stanach wzmożonego wysiłku mózgu oraz ciała polecane są lekarstwa oraz wyroby wzmacniające z dodatkiem miodu.
Kosmetyka – cera
Miód jest jednym z najbardziej dobroczynnych, naturalnych składników w kosmetykach. Posiada bowiem szerokie zastosowanie w przypadkach chorób skóry czy jej codziennej pielęgnacji. Jako element kremów i maseczek nawilża oraz rozjaśnia koloryt cery. Dzięki temu przybiera ona młody, świeży i zdrowy wygląd. Dodatkowo przyspiesza powstawanie nowego naskórka oraz poprawia elastyczność włókien kolagenowych, co zapobiega zmarszczkom. Ma również działanie antybakteryjne, w związku z czym może stanowić istotna pomoc w walce z trądzikiem młodzieńczym, pospolitym, jak i różowatym. Po przebytych chorobach skórnych zapobiega on powstawaniu bliznowców oraz przyspiesza gojenie ran.
Ważnym jest, aby miód spożywać na zimno. Podgrzany traci swoje właściwości. Dodanie go do gorącej herbaty nie przyniesie wspomnianych wcześniej korzyści zdrowotnych. Miód można jednak z powodzeniem wykorzystywać w sałatkowych dressingach, koktajlach, a także jeść bezpośrednio ze słoika.